Volvo će koristiti Vaimo tehnologiju za napajanje svojih automobile

Objavjeno: 26.06.2020.
Volvo će koristiti Vaimo tehnologiju za napajanje svojih automobile

Vaimo će čak biti jedini partner za punu autonomiju.

Napori Volvo za automatskim upravljanjem automobila najviše su povezani sa Uberom, ali uskoro će vas naterati da ponovo razmislite o toj vezi. Proizvođač automobila stvorio je savez koji će Vaimou postati ekskluzivni partner za nivo 4 samovozeće vožnje (to jest, punu autonomiju u određenim uslovima) za svoja vozila, uključujući podružnice poput Polestar i Link & Co. Dvoje će započeti uključivanjem Vaimo Driver u platformu za električni automobil namijenjen uslugama vožnje - robotakis, drugim riječima.

Njih dvoje nisu predstavili kada su očekivali da će se pojaviti automobili izgrađeni na Vaimo tehnici. Rojters napominje da Volvo još uvijek ima poseban ugovor o pružanju vozila Uber-u, koji nakon toga dodaje opremu za samo vožnju.

Ovo je još jedan udar za Vaimo, koji već ima udružene snage sa Fiat Chrisler, Jaguar Land Rover i Renault Nissan Mitsubishi. Takođe je važan korak za Volvo-ove planove vezane za autonomiju. Kompanija godinama razvija tehnologiju bez vozača i nameće se upotrebi u putničkim automobilima sa planovima za ugrađeni LiDAR, ali to bi moglo ubrzati stvari isporukom naprednog i uglavnom spremnog sistema za samo-vožnju.

Izvor: Engadget