WhatsApp odgovara na pitanje za pregled veze za Tvitter

Objavjeno: 03.06.2020.
WhatsApp odgovara na pitanje za pregled veze za Tvitter

Šef WhatsApp-a Vill Cathcart napomenuo je da je problem sa Twitter-ovim API-jem koji omogućava ove preglede.

Korisnici WhatsAppa u utorak su stigli na Twitter kako bi izrazili zabrinutost zbog čudnog problema koji je spriječio da se pregledači za Twitter veze pojave u četovima. Kompanija je odgovorila na zabrinutost što optužuje tehničke probleme na kraju za Twitter. Twitter je sada otkrio da je kompanija sredila problem, a pregledi Twitter-a ponovo će se početi prikazivati u WhatsApp chat-ovima.

Vill Cathcart, šef WhatsApp-a na Facebooku, odgovorio je na pritužbu korisnika na Twitteru zbog pregleda veze koji ne rade na WhatsApp-u. Cathcart je objasnio da je pregled veze Twittera za WhatsApp problem sa kraja na Twitteru, a ne problem WhatsApp-a.

„Da bismo zaštitili privatnost vaših poruka, zaštitimo veze koje ljudi šalju šifriranjem od početka do kraja. Za veze do tweeta oslanjamo se na Twitter-ov API za prikazivanje pregleda, a čini se da s tim postoji tehnički problem “, tweetao je Cathcart.

Menadžerica proizvoda za Twitter Twitter Laura Burkhauser uskoro je odgovorila na pritužbe i potvrdila je da je problem riješen i da bi korisnici trebali ponovo moći da pregledaju preglede Twitter linkova u WhatsApp-u. Pregledi linkova nude kratak rezime sadržaja koji se dijeli u obliku proširene kartice kada se Twitter veza dijeli na WhatsApp-u. Gadgets 360 može potvrditi da pregledi Twitter veze još jednom rade na WhatsApp-u u trenutku pisanja.

Iako je ovaj problem riješen, nedavno se pojavila nova WhatsApp prevara u kojoj nalog koji se predstavlja kao zvanični izvor komunikacije za tehnički tim WhatsApp-a traži od korisnika da podijele verifikacioni kod. Međutim, tim na WhatsApp-u koristi samo kanale društvenih medija poput Twittera i svog službenog bloga za objavljivanje javnih objava. Ovaj lažni nalog koristi WhatsApp logo kao svoju sliku profila da bi uvjerio korisnike. Verifikacioni kod obično se koristi za aktiviranje naloga na drugom uređaju, a ova prevara mogla bi omogućiti lošim akterima pristup putem WhatsApp naloga ako neinformisani korisnici padnu na njega. Važno je napomenuti da kompanija u vlasništvu Facebooka ne traži od korisnika da daju bilo koje svoje podatke, uključujući verifikacione kodove.

Izvor: NDTV