WhatsApp sada možete da koristite i kada nemate internet

Objavjeno: 06.01.2023.
WhatsApp sada možete da koristite i kada nemate internet

WhatsApp je pokrenuo novu funkciju koja će korisnicima omogućiti upotrebu ove aplikacije čak i kada nemaju pristup internetu.

Nova alatka omogućava korisnicima da ostanu na mreži koristeći proxy servere čak i kada im je ugašen ili na neki način blokiran internet.

Funkcija stiže kao odgovor na gašenje interneta u nekim zemljama, uključujući Iran. Iz kompanije su poručili da takvim potezima vlade "uskraćuju ljudska prava i onemogućavaju ljudima hitnu pomoć". Stoga su u podešavanja WhatsAppa ugradili alatku koja će u slučaju nestanka interneta omogućiti korisnicima da unesu naziv proxy servera i koriste ga za povezivanje s internetom.

Proxy serveri služiće kao alternativni pristup internetu kada su tradicionalne metode povezivanja i serveri isključeni ili onemogućeni, pružajući potrebnu vezu korisniku za veb stranicu ili uslugu kojoj žele da pristupe.

WhatsApp je primetio da su mnoge od njih postavili volonteri i organizacije širom sveta kako bi pomogli ljudima da "slobodno komuniciraju", a kompanija će takođe ponuditi smernice o tome kako da se postavi proxy. Funkcija bi već trebalo da bude dostupna u izboru za podešavanja za sve koji koriste najnoviju verziju aplikacije.

"Povezivanje preko proxyja održava isti visok nivo privatnosti i bezbednosti kakav pruža WhatsApp. Vaše lične poruke i dalje će biti zaštićene end-to-end enkripcijom. Osigurali smo da ostanu između vas i osobe s kojom komunicirate i da nisu vidljive nikome drugom, čak ni proxy serverima, WhatsAppu ili Meti", saopšteno je iz kompanije WhatsApp.

Izvor: b92