Wikipedia desktop sajt dobija prvi redizajn u posljednjih 10 godina

Objavjeno: 25.09.2020.
Wikipedia desktop sajt dobija prvi redizajn u posljednjih 10 godina

Wikipedia je jedan od najbitnijih elemenata interneta - mjesto koje je vjerovatno svako posjetio bar jednom kako bi saznao informacije o novim temama, pronašao statistiku ili potrebne informacije, učestvovao u debatama na forumu... Dok je mobilna aplikacija servisa tokom godina dobijala poboljšanja dizajna, desktop sajt je ostao gotovo neizmijenjen još od 2010. godine. Nakon gotovo čitave decenije, Wikipedia će konačno biti osvježena.

Rad na novom dizajnu je u toku od maja prošle godine, a promjene uključuju omogućavanje lakše navigacije kroz desktop interfejs, isticanje sadržaja, kreiranje boljeg iskustva i okruženja za sve korisnike. Jedna od prvih izmjena, koju će korisnici primijetiti, je rekonfigurisani horizontalni logo koji sada zauzima manje vertikalnog prostora.

Na listi dodataka je i polje sa strane koje se može širiti, pristupačniji sadržaj, lakše čitanje sadržaja i poboljšanje pretrage. Potrebno je istaći da pomenute izmjene neće biti objavljivane odjednom. Plan je da se postepeno implementiraju ažuriranja tokom narednih godinu i nešto dana.


S obzirom na to da je MediaWiki, platforma na kojoj je Wikipedia izgrađena, projekat zajednice zasnovan na otvorenom kodu, kompletna lista promjena će se mijenjati kako se povratne informacije korisnika budu prikupljale. Tim se nada da će kompletno implementirati osvježeni dizajn do kraja 2021. godine, na vrijeme za proslavu 20. rođendana Wikipedije.

Izvor: Android Police