Windows 95 zanimljivost otkrivena nakon 25 godina

Objavjeno: 29.03.2021.
Windows 95 zanimljivost otkrivena nakon 25 godina

Windows haker je pronašao do sada neviđenu zanimljivost u Windows 95 Internet Mail aplikaciji, a ovo je otkriveno 25 godina nakon što je softver objavljen.

Kada se softver razvija, nije neobično da developeri ubace skrivene i tajne funkcije, poruke, mini igre, koje potom korisnici otkriju obavljajući određene radnje u programu.

Haker i developer Albacore je u Microsoftovoj Windows 95 Internet Mail aplikaciji otkrio zanimljivost koja otvara tajni prozor koji prikazuje skrolujuću listu imena developera. Pre ovog otkrića, nije bilo pomena o pomenutoj funkciji, što znači da je ostala neotkrivena tokom 25 godina.


Kako bi se pristupilo ovom Easter egg-u, potrebno je pokrenuti Internet Mail, kliknuti na Help a potom na About. Kada se otvori About ekran, klikne se na izlistrani comctl32.dll fajl kako bi postao obilježen, a potom se na tastaturi ukuca MORTIMER. Nakon kucanja ove reči, otvara se mali prozor koji lista imena developera Internet Mail.


Pored ove zanimljivosti, Albacore je podelio i video ranije poznatog Windows 95 Product Team Easter egg-a, koji lista sva imena developera operativnog sistema.

Izvor: BleepingComputer