Windows ukida aplikaciju koju koristimo 30 godina

Objavjeno: 10.01.2024.
Windows ukida aplikaciju koju koristimo 30 godina

Microsoft je odlučio da ukine aplikaciju koja je bila dio osnovnog paketa od 1995. godine.

 

U pitanju je WordPad, koji ne samo što će biti uklonjen iz novih verzija Windowsa 11, već neće moći ni da se ponovo instalira.

"Počevši od ove verzije, WordPad i People aplikacije više neće biti instalirane. U budućem izdanju, WordPad će biti uklonjen prilikom ažuriranja. WordPad se ne može ponovo instalirati, to je zastarjela funkcija Windowsa", rekli su iz kompanije u objavi na blogu posvećenoj verziji Windows 11 Insider Preview Build 26020.

Dobra vest za fanove WordPad-a je da aplikacija još nije uklonjena iz stabilne verzije Windowsa 11, pošto su nove promjene prvo implementirane u beta varijantama.

WordPad je bio naslednik programa Microsoft Write, i u početku se pozicionirao u dva ključna aspekta: editor teksta sa nekim Word funkcionalnostima i naprednija verzija aplikacije Notepad. Iako će WordPad biti ukinut u operativnom sistemu Windows 11, čini se da je Notepad za sada bezbjedan.

Kompanija iz Redmonda je ovaj potez, čini se, planirala već neko vrijeme, jer se WordPad klasifikuje kao "zastario" još od septembra 2023. godine. Sada preporučuju korišćenje drugih alternativa za WordPad, kao što su Word i Notepad.

Izvor: nezavisne