Xiaomi Redmi Note 9 Pro!

Objavjeno: 17.06.2020.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro!
Odlična vrijednost, čak i protiv jake konkurencije
 
Važnost serije telefona u Redmijevoj liniji ne može se precijeniti. To je telefon koji je kompaniju stavio na mapu i pomogao Xiaomi da stekne ogroman globalni zamah. Redmi Note 4 prodao je preko 10 miliona jedinica tokom svog proizvodnog ciklusa, a prošle godine, Redmi Note 7 Pro bio je najprodavaniji telefon u Indiji .

Naravno, konkurencija je budno pazila na uspon Xiaomi i organizovala je snažnu kontraofanzivu. 

Dizajn: Sve o ravnoteži

Redmi Note 9 Pro izravno je proširenje dizajnerskog jezika uvedeno s Note 7 Pro, a zatim je dodatno ponovljeno s Note 8 Pro.
Najizrazitiji i najrazličitiji element dizajna mora biti stražnja strana telefona. 

Poput Redmi Note 8 Pro, modul kamere je centralno montiran. No, umjesto vertikalnog rasporeda, sva su četiri senzora zatvorena u podignutom pravougaonom dijelu sa LED blicem koji je postavljen ispod nje. 
Velika promjena ovog puta je prelazak na bočno ugrađeni čitač otiska prsta. Integrisan je u taster za uključivanje  i zaključili smo da je izuzetno brz prilikom otključavanja telefona. Dugme za otključavanje  je intuitivno postavljeno i vrlo lako dostupano, čak i jednom rukom. 
Na donjem rubu naći ćete USB-C priključak, kao i priključak za slušalice. S lijeve strane se nalazi  otvor za dual nano-SIM karticu kao i microSD karticu za proširenje memorije. 
Na prednjoj strani stvari su manje drugačije. Postoji malo veći 6,67 inčni ekran s većim omjerom 20: 9 i izrezom kamere za prednju kameru. Rezolucija ostaje Full HD + s panelom koji isporučuje jarke boje na zadanim postavkama. 
Sve u svemu, Redmi Note 9 Pro je konzervativan, ali ugodan korak naprijed u pogledu estetike. 
 



Performanse: Savršeno adekvatne

Redmi Note 9 Pro je primjer  kako se kompanija vraća na Qualcommovu Snapdragon platformu. Dok je Note 8 Pro koristio Mediatek Helio G90T, ovaj put oko telefona je imao Snapdragon 720G. Čipset ima kombinaciju dva Kryo 465 Zlatnih jezgara, kao i šest Kryo 465 Srebrnih jezgara. Pored toga, tu je i Adreno 618 GPU za rješavanje grafičkih obaveza.

Svakodnevne performanse su više nego zadovoljavajuće. MIUI se dobro sprijateljio s hardverom i pruža ugodan i gladak doživljaj. Nema nagoveštaja zaostajanja ili kočenja, a to nismo ni očekivali.
Ovisno o varijanti za koju se odlučite, RAM može ili ne predstavlja problem. Savjetovao bih igračima igrica da ne uzimaju osnovnu verzije telefona sa samo 4 GB RAM-a. U stvari, to i ne bi bio najbolji izbor sa stanovišta budućnosti ako planirate držati telefon nekoliko godina.

Iako je čipset srednje klase, Snapdragon 720G je više nego sposoban za napajanje putem bilo koje aplikacije ili igre na koju bacate. Uspio sam isprobati PUBG s maksimalno iskorištenom grafikom bez ikakvih primjetnih
kočenja.
 


Dugotrajna baterija!

Xiaomi je bio pionir u trendu paljenja velikih 4.000mAh baterija u telefonima, a Note 9 Pro čini korak naprijed. Ovoga puta telefon ima 5.020mAh ćeliju što je više nego dovoljno za dug dan teške upotrebe.

Softver

Dio razloga zbog kojeg Xiaomi uspijeva održati niske cijene hardvera je njegovo uključivanje softverskih usluga i oglasa u operativni sistem. Pokretanje MIUI 11 zasnovanog na Androidu 10, stvari na Note 9 Pro iste su kao i na prošlim modelima.

U najboljem slučaju MIUI integriše svet funkcionalnosti i podešava se odmah van okvira. Od mogućnosti podešavanja gesta, dodavanja tema, postavljanja rotirajućih pozadina zaključanog ekrana, do uključivanja kompetentnog upravitelja datoteka i softvera za brzu razmjenu datoteka s drugim korisnicima, ovdje ima puno lijepih dodataka ako niste previše nervozni oko zalihe Androida -poprlično iskustvo.
Međutim, sama količina trećih aplikacija na koje se ubacuje ostaje nesmetana. 

Nakon predstavljanja kompanija je izdala niz ažuriranja. Ovo uključuje redovne sigurnosne update  za februar i mart. Ažuriranja unose i standardne karakteristike poput performansi sistema i  poboljšanja stabilnosti.



Kakva je kamera na Redmi Note 9 Pro?

Postavljanje jezgrene kamere ostaje dosljedno između Redmi Note 8 Pro i potpuno nove Redmi Note 9 Pro. Postavljanje quad kamere uključuje 8MP ultraširoki senzor, 2 MP senzor dubine kao i prilično upitan 5MP makro senzor. Međutim, primarni strelac ovog puta je Samsung GM2 senzor od 48MP. To je za razliku od 64MP kamere u prethodnom modelu. Zanimljivo je da je Xiaomi predstavio još viši sloj koji se zove Redmi Note 9 Pro Max koji posjeduje senzor od 64MP, kao i brže brzine punjenja.

 Dobra vijest je da se Xiaomi opredijelio za nauku o boji prirodnog izgleda. Temperatura boje i balans bijele boje često su dobro vidljivi. . Međutim, postoji određena mekoća kada su slike snimljene Note 9 Pro. 
Ako volite snimati ultra široke slike ili u portretnom režimu, Redmi Note 9 Pro radi dovoljno dobar posao. Dinamički domet je malo ograničen kada snimanje širokougaonim senzorom i ravnoteža bijele boje može uvijek biti malo isključena. Međutim, način rada dobro hvata široki kadar bez većeg napora. U međuvremenu, Xiaomi je uradio posebno dobar posao u optimizaciji portretnog načina, a telefon fantastično obavlja posao otkrivanja ivica, ne stvarajući zamućenje prirodnog izgleda.
Postoji 5-megapikselna makro kamera koja je bačena u miks, i ona odlično  obavlja  posao. 
Noćni režim je, međutim, tamo gdje Redmi Note 9 Pro zaista cvjeta.  Stvari se poboljšavaju u većem stepenu kada se koristi funkcija noćnog režima. Inače, kamera obavlja razuman posao snimanja selfija sa 16MP prednje kamere. 
Xiaomi je takođe poboljšao video režim. Kamera snima oštre snimke sve do 4K, 30FPS . 
 


Audio

Kao što je slučaj s hardverom srednjeg opsega, priključak za slušalice dio je paketa. Audio izlaz iz Redmi Note 9 Pro zvuči dovoljno dobro, bez ikakvih primjetnih šuštanja. Audio izlaz je  dovoljno glasan i nudi pristojnu količinu dinamičkog raspona. Nije baš širok  izlaz, ali trebao bi biti dovoljan ako želite samo slušati neke melodije u pokretu. Izlaz zvučnika je glasan, ali mu nedostaje malo basa. Dual stereo zvučnici bi definitivno uvećali iskustvo.

Vrijednost za novac

Vrijednost za novac ključna je prodajna tačka za Redmi Note seriju uređaja. Međutim, po prvi put nakon nekoliko  godina ovaj model nas je natjerao da dugo i naporno razmislimo da ovaj model zaista nudi  najbolju moguću vrijednost u odnosu na performanse i kvalitet. Cijena  Redmi Note 9 Pro  sa verzijom od 6 GB RAM memorije i 128 GB interne memorije iznosi samo 285,00 eur u Z Shop radnji na adresi Ulica Slobode 74 i u Tržnom centru City Mall u Podgorici. Njihovu ponudu možete pogledati ovdje.