Xiaomi više nije pod zabranom saradnje sa kompanijama iz SAD

Objavjeno: 15.03.2021.
Xiaomi više nije pod zabranom saradnje sa kompanijama iz SAD

Početkom ove godine, Xiaomi je bio pod zabranom američkog Ministarstva odbrane, pod optužbom da je "komunistička kineska vojna kompanija", što je kompanija kategorički demantovala. Akcija, pokrenuta posljednjih dana mandata predsjednika Donalda Trampa, sprečila je američke kompanije da ulažu svoj kapital u Xiaomi. Takođe, ovo je podstaklo zabrinutost da bi Xiaomi mogao postati meta ozbiljnijih zabrana, kao što je to bio slučaj sa kompanijom Huawei.

Ipak, američki sud okruga Kolumbija je Xiaomiju odobrio preliminarnu odluku kojom se ukidaju ograničenja na ulaganja od strane američkih kompanija. Američki okružni sudija Rudolf Kontreras izrazio je sumnju u to da civilne kineske kompanije kao što je Xiaomi predstavljaju direktnu pretnju za nacionalnu bezbednost SAD i prokomentarisao je da nema dokaza da Xiaomi dijeli informacije sa kineskom vladom.

U izjavi za štampu, Xiaomi je istakao da će i dalje tražiti da se ukloni opis "komunistička kineska vojna kompanija", jer je korišćene ove oznake samovoljno i uznemirujuće. Xiaomi je takođe ponovio svoju posvećenost saradnji sa globalnim partnerima kako bi pomogao da svoju inovativnu tehnologiju omogući većem broju korisnika širom svijeta.

 


Izvor: GSMArena