Yandex ažurira svoju tehnologiju samovoze na Hyundai Sonatu 2020

Objavjeno: 02.06.2020.
Yandex ažurira svoju tehnologiju samovoze na Hyundai Sonatu 2020

Ruski internet gigant otkrio je svoj automobil sa četvrtom generacijom samovozećih automobila.

Danas je ruski internetski gigant Yandex otkrio svoj auto-motor četvrte generacije, saradnju sa Hyundaijem. Ova generacija donosi Yandex tech na Hyundai Sonatu 2020. Do kraja ove godine, Yandex planira da doda 100 Sonata u svoju flotu za samostalnu vožnju, koja uključuje robo-taxi službu u Innopolisu u Rusiji i vozila u Mičigenu.

Kao dio nadogradnje, Hyundaijev Mobis tim je modifikovao Sonatove upravljačke jedinice kako bi se efikasnije povezao sa Yandex-ovom tehnikom upravljanja samo-vožnjom. Sa svoje strane, Yandex je poboljšao kamere, radare i lidar. Inžinjeri su dodali tri dodatne kamere različite žarišne duljine, premjestili radarski sistem ispod branika na krov i ponovo postavili prednje poklopce blatobrana kako bi pružili šire, preklapajuće se vidno polje. Yandex kaže da ove izmjene olakšavaju vozilu da "vidi" pješake i vozila u škakljivim situacijama, na primjer kada izlaze iz uličice ili prilaznog puta ili skreću na prometnu ulicu.

Yandex je predstavio svoj prvi auto-moto 2017. godine. Do sada je njegov vozni park prvenstveno bio izgrađen na Toyoti Prius. Yandex je testirao svoju tehnologiju u područjima koja imaju velike sniježne padavine, a ne samo u toplim i sunčanim klimama.

Hyundai je takođe sklopio partnerstvo s Aptivom na razvoju vozila sa sopstvenim upravljanjem. Ali, proizvođač automobila nedavno se suočio sa onim što bi moglo biti povratno. U aprilu je NHTSA izdala opoziv za automobile Sonata i Neko 2020 zbog problema u Remote Smart Parking Assist funkciji. Proizvođač automobila kaže da je propust „izuzetno rijedak“, pa je teško reći da li će to odgoditi bilo kakve planove ili karakteristike samostalne vožnje.

Izvor: Engadget