Zabilježen porast isporuke PC uređaja tokom drugog tromesječja

Objavjeno: 10.07.2020.
Zabilježen porast isporuke PC uređaja tokom drugog tromesječja

PC industrija je tokom drugog tromesječja zabilježila skok, nakon što je imala najslabije tromesječje poslednjih nekoliko godina. Za ovaj rast isporuke PC uređaja najviše je zaslužna pandemija korona virusa, koja u velikom broju zemalja dovodi do uredbi o samoizolaciji i radu od kuće.

Prema navodima analitičkih kompanija Gartner i IDC, isporuke računara su u drugom kvartalu bile veće na godišnjem nivou - Gartner ističe da je ukupna isporuka iznosila 64,8 miliona uređaja (2,8% povećanje u odnosu na drugo tromesječje 2019. godine), dok IDC sugeriše globalnu isporuku od 72,3 miliona uređaja, uz povećanje od 11,2 procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Obije kompanije porast pripisuju povećanju proizvodnje PC uređaja, nakon što su lanci snabdjevanja bili poremećeni tokom orvog tromesječja, kao i povećanoj potražnji na tržištu u trenutku kada je većem broju korisnika potreban računar za rad ili učenje od kuće. Segment prenosivih ili laptop računara je ostvario dobre rezultate, ali dvije analitičke kompanije su skeptične da će se ova potražnja nastaviti i nakon 2020. godine. Sugeriše se da je porast potražnje kratkoročan, a ponajviše je uzrokovan COVID-19 pandemijom.

Gartner i IDC takođe primjećuju da su isporuke tradicionalnih računara prevazišle očekivanja u SAD i Evropi, Srednjem Istoku i Africi (EMEA). HP i Lenovo su u vrhu liste PC vendora, dok je na trećem mjestu po isporuci kompanija Dell.

Izvor: Engadget