Zaboravite Apple-ov iPhone 12, ovi budžetski telefoni su zvijezde 2020. godine

Objavjeno: 02.04.2020.
Zaboravite Apple-ov iPhone 12, ovi budžetski telefoni su zvijezde 2020. godine

2020. bi trebala biti važna godina za Apple, jer kompanija sa sjedištem u Cupertinu objavljuje svoj prvi 5G iPhone. Možda to i ne bude.

Izbijanje COVID-19 prouzrokovalo je planove tehnoloških kompanija za lansiranje hardvera ove godine, što je rezultiralo odgađanjima i otkazivanjem konferencija.

Ali Apple, koji je prethodio svom tipičnom lansiranju u septembru, bio bi najveća žrtva hardvera na nekoj udaljenosti. Vjerovatnoća da će se to zaista dogoditi nije sasvim jasna. Bilo je sukobljenih izvještaja o kašnjenjima od partnera i analitičara u lancu snabdevanja, ali očigledno postoje problemi oko kojih Apple pokušava da se kreće. 

Moja priča prošlog mjeseca o servisnim radionicama koje se bore za izvorne djelove za pokvarene uređaje iPad, iPhone, Samsung i OnePlus otkrila je da su lanci snabdevanja razvučeni (ili „potpuno uništeni“ kao što je to rekao jedan vlasnik prodavnice) nakon gašenja fabrike i zatvaranja u Kini

Isti vlasnici servisnih posjeda imaju svoje isječke neprovjerenih informacija koje su putovale vinogradom lanca snabdjevanja, uključujući da se Apple bori za proizvodnju prototipova iPhonea 12, koji su kompaniju stavili iza sebe.

Ali za potrošače, za one od vas koji pljuju po izgledu novog iPhonea, sve nije izgubljeno jer je lansiranje iPhone 9 / SE 2 vjerovatno neizbežno, a Google-ovi Pixel 4a i Pixel 5 trebalo bi da budu i na vašem radaru.

Ako iPhone 12 ne sleti ove godine, iPhone 9 odjednom poprima mnogo veću važnost kao jedini pametni telefon koji Apple pokreće 2020. Proračunske specifikacije o iPhone-u nisu tako uspješne kao njegova braća (3 GB RAM-a, a senzor za jednu kameru), ali dvije stvari će se istaknuti: cijena i vijek baterije.

Originalni iPhone SE imao je odličan vijek trajanja baterije, najviše zahvaljujući svojoj nezahtjevnoj listi specifikacija. Ali ekran nostalgične veličine i mogućnost kupovine Apple-ovog brendiranog telefona za 399 dolara zaista su oduševili potrošače u originalnom iPhone SE-u.

Da, to je svijet daleko od obećanja za iPhone 12, sa njegovom Face ID tehnologijom, (glasinama) displejom od 120 Hz, mogućnošću 5G i svim novim čarobnjaštvima koje Apple izmisli. Ali ako je ovo jedini Apple-ov telefon koji je sletio ove godine, ne bih se iznenadio da je kompanija sa sjedištem u Cupertinu bacila na nešto besplatno.

Apple nije poznat po popustima, ali ovo su izvanredna vremena i oslabio je stav o besplatnim svojstvima u nedavnoj prošlosti. Kupovinom iPhone-a 11 - ili bilo kojeg drugog Apple-ovog proizvoda - kupci nude besplatnu pretplatu na Apple TV + za godinu dana.

Google-ov Pixel 4A takođe se suočava s trenutnim izdanjem. Novi budžet kompanije Pixel 3a kompanije kompatibilno se takmičio kao jedan od najboljih pametnih telefona 2019. Ne u sirovoj snazi, već u vrijednosti za novac. Njegova simulacija iskustva sa vrhunskom kamerom u vodećem Pixel-u 3, AI mogućnostima, trajanju baterije i cijena jasno je dala do znanja da budžet ne mora značiti budžet.

U stvari je bio toliko popularan da Google sada razmišlja o korištenju procesora srednjeg opsega u Pixel 5. Mogli bismo da razmotrimo još moćniji, Googleov pametni telefon sa 5G podrškom za manje od 600 dolara. Samsungov Note 10 Lite, koji ima dobru listu specifikacija i vodeći dizajn, vrijedi pogledati.

Google-ov Pixel 4a (ili čak Pixel 5) i iPhone 9 su svijet daleko od onoga što iPhone 12 obećava, ali jeftiniji uređaji povećavaju se u kvalitetu i sposobnostima. Osnove onoga što vam zaista treba od telefona - dobar fotoaparat, solidno trajanje baterije, razumne performanse i povoljna cijena nude se u prolaznom okviru. Proizvođači to znaju, zbog čega vidimo proračunske telefone sa vrhunskom tehnologijom kamera.

IPhone 12 se može pojaviti ili ne mora objaviti ove godine, ali u svakom slučaju postoji pregršt uređaja srednjeg dometa koji bi trebali biti na vašem radaru. Prelazak na jeftiniju opciju nije nagli pad koji je nekada bio.

Izvor: Forbes