Zinn, video aplikacija koja podsjeća na TikTok

Objavjeno: 08.06.2020.
Zinn, video aplikacija koja podsjeća na TikTok

Zinn, proizvod kineskog proizvođača video aplikacija Kuaishou, predstavljen u maju.

Kineski proizvođači aplikacija za kratke video snimke preuzeli su rivalstvo u inostranstvu, a TikTok se suočio sa oštrom konkurencijom od novog pridošlice koji je u inostranstvu porastao sve popularnije - plaćajući korisnicima da nastave da se kreću.

Zinn, proizvod kineskog proizvođača video aplikacija Kuaishou, lansiran je u maju i postao je najpopularnija besplatna aplikacija u američkoj Apple App Store samo mjesec dana kasnije.

Pomoću Zinn, Kuaishou pokušava detronizirati TikTok, aplikaciju svog konkurenta Bitedance iz Pekinga, koja je postala svjetska senzacija.

Zinnov interfejs je klon TikTok-a koji omogućava neprestanom gledanju kratkih video zapisa sa drugim korisnicima koji plešu ili izvode trikove kako bi nadmašili muziku.

Ali za razliku od TikTok-a, Zinn obećava više od zabave.

Zinn, koji nije dostupan u Kini, korisnike u SAD-u i Kanadi nagrađuje gotovinom kada pozovu prijatelje da preuzmu aplikaciju - do 20 USD (otprilike 1.500) po pozivu, u zavisnosti od toga koliko je prijatelj aktivan u aplikaciji .

Korisnici takođe zarađuju bodove za jednostavno gledanje video zapisa, koji se potom mogu pretvoriti u novac.

Zinnov model poznat je korisnicima u Kini, gdje su startapovi bacili milione juana u poklone i gotovinu kako bi osvojili veći udio na tržištu od konkurenata koji nude gotovo identične usluge.

Nasdak-ov katalog agregatora vijesti Kutoutiao bio je među prvim aplikacijama koji su korisnicima ponudili novčane nagrade u onome što naziva „programi lojalnosti“ koji „isplaćuju steći nove korisnike“.

"To zahtjeva ljude koji su osjetljivi na male finansijske podsticaje kojih ima dosta u ogromnim kineskim seoskim oblastima", rekao je stručnjak za mobilnu tehnologiju iz Šangaja, Matthev Brennan, agenciji AFP.

Kuaishou uzima kocku u izvozu svog modela u Sjevernu Ameriku, gdje je malo aplikacija uspjelo da izgradi dugoročnu publiku plaćajući ljudima da ih koriste.

Uspjeh će zavisiti od toga da li je glavna atrakcija aplikacije novac za hvatanje, ili da li je plaćanje „tek sekundarna„ sporedna korist “za korišćenje Zinn-a“, Rui Ma, tehnički savjetnik i domaćin podcast-a „Tech Buzz China“, rekao AFP-u.

Većina mrežnih recenzija kompanije Zinn fokusirana je na sistem naplate novca, pri čemu se recenzenti žale na nemogućnost povlačenja dobitka ili su zahvalni na iznosima koji su pokrenuli sa aplikacije.

„Aplikacija za zarađivanje novca“

Kuaishou je izabrao "pametno" vrijeme za Zinnov debi, s tim da je mnogo mladih ljudi ostalo kod kuće zbog COVID-19, i kada se bliži ljetnji odmor, rekao je Man-Chung Cheung, analitičar iz Insider Intelligence-a.

Ali dugoročno će zadržavanje korisnika zavisiti od Zinnove "sposobnosti privlačenja vrhunskih stvaralaca sadržaja, talenata i brendova za dijeljenje video zapisa", rekao je Cheung za AFP.

Kuaishou će se takođe morati boriti sa rastućim kinesko-američkim tenzijama, koje su već suparnički TikTok i druge kineske tehnološke kompanije stavile pod veći nadzor američke vlade.

Američki zvaničnici upozorili su da bi TikTok, koji je negirao bilo kakve veze s kineskom vladom, mogao postati još jedno sredstvo koje eksploatišu kineske obavještajne službe.

Stari rivali

Dugogodišnje rivalstvo između masivnih kineskih tehnoloških kompanija stoji iza novog naleta Kuaishoua preko Tihog okeana i Sjeverne Amerike.

Kuaishou podržava Tencent, kineski tehnološki gigant koji stoji iza aplikacije za plaćanje i društvene medije VeChat, koja je dugo nastojala proširiti svoj udio na tržištu kratkih video zapisa.

Očekuje se da će kineska industrija kratkog videa do 2021. godine ostvariti skoro 100 milijardi CNI (otprilike 1,06 lakhrorezija) u prihodima od reklama, prema Dakue Consultingu.

Tencent je lansirao brojne sopstvene kratke video aplikacije, ali nijedna nije dostigla nivo popularnosti koji uživaju Kuaishou i kineska verzija TikTok-a, Douiin.

Kuaishou je u februaru rekao da je dostigao 300 miliona dnevno aktivnih korisnika, odmah iza Douiina, koji je rekao da je u januaru pogodio 400 miliona korisnika.

Kuaishou je u maju tužio Douiina zbog preusmjeravanja potrage za "Kuaishou" u kineskoj prodavnici aplikacija trećih strana da bi dodali aplikaciju Bitedance, saopštio je sud u Pekingu.

Na pitanje o sličnosti između TikTok-a i Zinn-a, Zhang je rekao da aplikacija ne "cilja nijednu marku koja postoji na tržištu".

Izvor: NDTV