Znamo šta još novo stiže na Android 14 – fokus je na ovim poboljšanjima

Objavjeno: 10.03.2023.
Znamo šta još novo stiže na Android 14 – fokus je na ovim poboljšanjima

Google je pre oko mjesec dana objavio prvi uvid u Android 14. Sada je američka kompanija objavila i drugi Developer Preview. Šta sa sobom donosi ovaj pregled?

Novo izdanje fokusira se na poboljšanje privatnosti, bezbednosti i performansi, a nastavlja da usavršava iskustvo upotrebe na tabletima i sklopivim uređajima.

Tako Android 14 Developer Preview 2 stiže sa integrisanom podrškom za omogućavanje aplikacijama da pristupe samo odabranim fotografijama i video snimcima, pristupe svim ili da uopšte ne daju pristup.

Pored toga, ovo izdanje donosi i poboljšani stil korisničkog interfejsa u nekim delovima, zajedno sa promenama API-ja na osnovu povratnih informacija sa Developer Preview 1.

Aplikacije koje budu namenjene za Android 14 moraće da traže posebno odobrenje za pokretanje aktivnosti u pozadini.

DP2 dolazi i sa optimizacijama Android sistema upravljanja memorijom, poboljšavajući upotrebu resursa dok aplikacije rade u pozadini. Takođe, tu će biti i manje obaveštenja koja neće moći da se odbace, a poboljšani su i API-ji za prodavnice aplikacija.

Uz regionalna podešavanja, kada vaš uređaj dobije Android 14, moći ćete personalizujete temperaturu, prvi dan u nedelji i sistem numerisanja, na osnovu sistema u vašem regionu. Dakle, ako ste npr. Evropljanin koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, nećete više morati da koristite Farenhajt za pregled temperature.

Nakon ovog DP-a, prvo Beta izdanje Androida 14 stiže sledećeg meseca, nakon čega slede još tri beta nadogradnje, i to u maju, junu i julu ove godine. Očekuje se da će stabilna Android 14 nadogradnja na Google Pixel telefone početi da pristiže u avgustu ili septembru.

Izvor: b92.net