Zoom unaprijedio bezbijednost, kupovinu baze podataka i dostizanje pakta sa Njujorkom

Objavjeno: 08.05.2020.
Zoom unaprijedio bezbijednost, kupovinu baze podataka i dostizanje pakta sa Njujorkom

Akcije zoom-a su porasle za 5 procenata na 157 dolara (otprilike 11.800), nakon što su ranije porasle za čak 8 procenata.

Zum Video komunikacije gurnuo je napred u četvrtak u nastojanju da poboljša svoju bezbijednost, zaključujući ugovor sa kancelarijom državnog tužioca u Njujorku da zaštiti privatnost korisnika i kupio sigurnu početnu bazu podataka za pokretanje poruka.

Kompanija, koja se suočila sa povratnim koracima zbog toga što nije otkrila da njena usluga nije potpuno šifrirana, rekla je da planira da razvije alate koji će dati više kontrola domaćinima sastanka i omogućiti korisnicima da se sigurno pridruže sastanku i predaju ih eksternim pregled.

Zoom je jedan od velikih korisnika blokade koronavirusa, a milioni radnika i studenata koriste njegovu video platformu dok rade i uče kod kuće.

Kompanija je saopštila da je kupila Keybase, bezbijednu uslugu prenosa poruka i dijeljenja datoteka, za neobjavljenu cijenu, jer traži inženjersku ekspertizu da pruži robusnije šifrovanje za svoju konferencijsku platformu.

Zasebno, njujorška generalna tužiteljka Letitia James najavila je sporazum sa Zoomom o nizu pitanja, uključujući poboljšanu privatnost za obrazovne račune i ažuriranja Zoomove politike o zloupotrebi.

Akcije zuma su porasle za 5 procenata na 157 dolara (otprilike 11.800), nakon što su ranije porasle za čak 8 procenata.

Zoom je rekao da priprema nacrt svoje politike šifriranja koji će biti objavljen 22. maja, kada planira da ugosti diskusije sa kriptografskim stručnjacima i kupcima i integriše povratne informacije u konačni dizajn prije nego što će funkciju predstaviti korisnicima.

"Takođe istražujemo mehanizme koji bi korporativnim korisnicima omogućili dodatni nivo autentifikacije", napisao je izvršni direktor Eric Iuan u postu na blogu.

Osnovan 2014. godine, Keybase je šifrirana platforma za razmjenu poruka koja omogućava korisnicima da bezbijedno razmjenjuju podatke i kriptografski provjere međusobni identitet na društvenim medijima.

Ali dok je Zoom primijetio izuzetan skok korisnika, koji sada broji 300 miliona učesnika, pošto je koronavirusna kriza primorala milione ljudi i studenata da rade kod kuće, bezbijednost je bila problem.

Zabrinutost za sigurnost platforme Zoom navela je kompanije poput Elona Muska SpaceKs-a i švedskog Ericssona da zabrane zaposlenima da koriste platformu. Njujorške javne škole takođe su ograničile nastavnike i učenike da koriste platformu, iako je zabrana nedavno ukinuta.

Zoom-ov sigurnosni poticaj dio je 90-dnevnog plana koji je uključivao angažiranje bivšeg šefa Facebookove sigurnosti Aleka Stamosa i drugih poznatih ličnosti iz industrije dok su lansirali nove verzije softvera s boljom enkripcijom. Kampanja je uglavnom osvojila pohvale od stručnjaka za bezbijednost.

Džejms, generalni državni tužilac u Njujorku, rekao je da su njena kancelarija i Zoom "sarađivali i brzo radili na primjeni strože i robusnije zaštite potrošača, škola i preduzeća".

Izvor: NDTV