Zvanično predstavljeni Nexus 4 i Nexus 10

Objavjeno: 30.10.2012.
Zvanično predstavljeni Nexus 4 i Nexus 10
Iako je otkazao Android događaj zbog uragana u Americi, Google nas je iznenadio zvaničnim najavama novih Android uređaja: Nexusa 10, Nexusa 4 i poboljšanog Nexusa 7. Stari tablet kompanije Google sa memorijom od 8 gigabajta odlazi u penziju, a zameniće ga verzija sa 16 GB interne memorije, po cijeni od 200 dolara. Uskoro će se, zajedno sa Nexus 4 i Nexus 10 modelima pojaviti i verzija Nexusa 7 sa memorijom od 32 giga, i to po cijeni od 250 dolara, ali i HSPA+ verzija Nexus 7 tableta po cijeni od 300 dolara.

Na papiru znatno bolji i jeftiniji od iPada
Što se novog tableta tiče, imaće displej moćniji od iPada, a uz sjajnu hardversku podršku možda uspije i da parira iPadu po popularnosti i prodaji. Nexus 10 izradio je Samsung, koji se očigledno nije miješao puno u dizajn. Imaće displej čak 299 ppi gustine, koja se "proteže" na rezoluciji od 2.560 x 1.600 piksela, i to na dijagonali od 10 inča.

Ono što je podjednako važno jeste čipset koji pokreće ovaj tablet, a Google i Samsung odlučili su se za inovaciju. Nažalost, nije kvadkor, ali smo sigurni da snage neće nedostajati ni uz dual-core Exynos 5250 SoC sa Cortex-A15 jezgrima brzine 1.7 GHz i moćnom Mali-T604 grafikom.

Cijena tableta, bez PDV-a i drugih taksi za model od 16 GB je 399 dolara, bez ugovorne obaveze i sa SIM Free opcijom. Verzija od 32 GB ponuđena je po cijeni od 499 dolara, uz iste uslove kupovine. Tablet će biti dostupan na odabranim tržištima od 13. novembra, a u cijelom svijetu do kraja godine.

Toliko povoljan da je to nestvarno: Nexus 4
Ono što smo već konstatovali jeste da jeLG veoma vodio računa o dizajnu telefona. Stoga je poleđina izrađena od nove vrste plastike u koju su utisnute kockice koje stvaraju prividni 3D efekat. Ali, sada su nam mnogo zanimljivije specifikacije, koje su poznate u potpunosti.

Obistinile su se “insajderske tvrdnje“ da će telefon doći sa samo 8 GB interne memorije i bez microSD podrške, ali ipak na raspolaganju je i model sa 16 GB interne memorije. Displej novog Nexusa imaće takozvanu True HD rezoluciju od 1.280 x 768 piksela, koji još jedino Nokia Lumia 920 ima, na dijagonali od 4.7 inča. IPS LCD matrica pobrinuće se da sve sadržaje vidite odlično i na dnevnom svijetlu.

Kamera će biti rezolucije osam megapiksela sa Full HD video snimanjem u 30 fps, a imaće i prednju kameru 720p HD rezolucije. Nova opcija panoramskog fotografisanja omogućava snimanje panorama po horizontali i vertikali, što do sada nismo vidjeli ni na jednom telefonu.

Google Nexus 4 dolazi sa Android Jelly Bean 4.2 operaivnim sistemom, kojem, dakle ime neće biti Key Lime Pie ili neko novo. Od potvrđenih softverskih dodataka naći ćemo Gesture typing/control, koji bi trebao da nam olakša kucanje teksta, a srce telefona čini Snapdragon S4 Pro čipset sa četvorojezgarnim procesorom na 1.5 GHz uz dva GB RAM memorije.

Telefon je uobičajenih dimenzija, 133 x 68 x 9 mm, a težak je prihvatljivih 139 grama. U prodaji će se pojaviti već 13. novembra, ali na samo sedam najvećih svijetskih tržišta, i to po cijeni od 299 dolara za verziju od 8 GB, što je trenutno oko 232 eura i 349 dolara, što je trenutno oko 270 eura za verziju od 16 GB. U Srbiji bi trebalo da se pojavi do kraja ove godine. Objavljene cijene su bez poreza i taksi, koje se od države do države razlikuju.