Ako dobijete ovu poruku, odmah je obrišite iz telefona!

Objavjeno: 15.03.2020.
Ako dobijete ovu poruku, odmah je obrišite iz telefona!

Internetom stalno kruže neprovjerene informacije i poluinformacije. Problem nastane kada one mogu da ugroze nečije zdravlje. Zbog toga, dobro obratite pažnju.

Ako dobijete poruku ovakve ili slične sadržine, ignorišite je i obrišite iz telefona.

"Molim Vas proslijedite poruku. Dobre vijesti, koronavirus iz Vuhana može da se izliječi pomoću vode sa kuvanim belim lukom. Stari kineski doktor dokazao je efikasnost ovog lijeka. Mnogi pacijenti su takođe ovako izlečeni. Osam (8) listova belog luka i sedam (7) čaša vode treba prokuvati zajedno. Popijte ovaj napitak i preko noći ćete da osjetite poboljšanje. Drago mi je što se ova poruka dijeli među ljudima"

Ovakva (ili slična) poruka već kruži svijetom na različitim jezicima. Ne nasjedajte na prevaru, zvanični lijek za korornavirus još uvijek nije potvrđen nigdje, piše Dejli Ekspres.

Savjet da poruku odmah obrišete je zbog toga što se može desiti da neko pomisli kako je ovo zaista dijelotvoran lijek, pa samim tim nije neophodno da uopšte dovodite sebe u iskušenje. Najlakše je obrisati je i ne razmišljati više o tome.

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

Iako se za prevenciju infekcije novim koronavirusom u suštini treba pridržavati opštih i široko dostupnih mjera, određene populacione grupe ili društveni činioci zbog svoje posebne uloge u sistemu mogu imati različit nivo rizika po obolijevanje od opšte populacije ili je pak među ovim grupama lakše i izvodljivije sprovođenje određenih administrativnih preventivnih mjera.

Iz tih razloga, Institut za javno zdravlje Crne Gore je izradio specifične mjere za određene grupe i aktere kako bi im olakšao izradu i implementaciju planova za prevenciju ali i postupanje na eventualnu pojavu novog korona virusa COVID-19.

Sve preporuke, smjernice i savjeti su privremenog karaktera - u skladu sa trenutno aktuelnom epidemiološkom situacijom te će se i mijenjati kako se situacija bude razvijala.

Posjetite sajt Instituta za javno zdravlje i budite informisani o svim detaljima vezanim za koronavirus COVID-19

https://www.ijzcg.me/