Besplatna beta novog Photoshopa

Objavjeno: 27.03.2012.
Besplatna beta novog Photoshopa
Adobe nema običaj da javnosti ponudi besplatnu "pretpremijernu" verziju svog proizvoda za uređivanje slika, ali je uradio upravo to sa sledećom verzijom tog softvera. Beta izdanje Photoshop CS6 može se slobodno preuzeti sa zvaničnog sajta. Za preuzimanje je potrebno otvoriti nalog, a konačna verzija se inače očekuje krajem juna. Najnovije izdanje ima puno novih funkcionalnosti od prethodnog, uključujući 65 dodataka koje su tražili korisnici. Jedna od tih novina je potpuno redizajniran korisnički interfejs, uključujući remodeliranje oko 1600 ikonica i 250 kursora. Dugogodišnji korisnici Photoshopa nemaju razloga za zabrinutost, jer su sve promjene intuitivne i lako se uče.

Lijep dodatak su pametni kursori koji prilikom prevlačenja preko objekta na slici, pokazuju na ekranu informacije o tom objektu. Pored toga, podrazumijevane boje glavnog ekrana sada su siva i tamno siva. Tamnije boje u prozoru učiniće da slika koja se uređuje bude istaknutija. Naravno, ta šema boja se može promjeniti, ali na raspolaganju je samo ograničen broj tonova sive ili crne

U verziju CS6 dodata je i jedna funkcija za koju je pravo čudo da nije postojala u prethodnim vezijama. Program sada automatski snima strane u zadatim intervalima kao i u pozadini, tako da se ne mora gubiti vrijeme na gledanje linija napredovanja tokom snimanja.

Unapređena je podrška za datoteke u formatu RAW, verzija CS6 raspolaže Content Aware Patching opcijom, dovoljno je da izaberete objekat i odvučete ga na drugo mjesto, jer će se nastala praznina automatski popuniti, a objekat ukloniti sa slike, a dodati su i novi filtri zamućivanja koji se mogu kombinovati na istoj slici, kao i adaptivno podešavanje širokougaonog snimka, koje omogućava da se savijene linije isprave, ali tako da se ne izgubi prirodna izobličenost slike.

Opsjecanje koje važi za standardnu operaciju, takođe je poboljšano. Čim se ta alatka izabere, ivice za opsjecanje se automatski postave duž okvira slike, jer se opsjecanje i izvodi pomeranjem ivica ka unutra, ali se pored toga cela slika može i pomjerati oko površine za opsjecanje, što je veoma suptilna promjena. Štaviše, slika se unutar te površine može ispraviti tako što s izabere komanda „straighten“ i nacrta se linija duž koje se to radi.

SC6 pored toga u svom repertoaru ima i funkcije za uređivanja videa.

Neke od pomenutih novina možete pogledati i na priloženom desetominutnom videu.

Beta verzija se može preuzeti odavde