Hakovana najveća naftna kompanija na svijetu

Objavjeno: 26.08.2012.
Hakovana najveća naftna kompanija na svijetu
Hakeri iz "Cutting Sword of Justice" kolektiva pohvalili su se kako su prije desetak dana napali najveću naftnu kompaniju na svijetu - Saudi Aramco iz Saudijske Arabije. Prema informacijama koje su prenjeli na Huffington Postu i New York Timesu, hakeri su uspjeli ubaciti virus u računarski sistem Saudi Aramca a navodno su uništili oko tri četvrtine računara ove kompanije (najmanje 30 hiljada) koje su računarski stručnjaci Saudi Aramca morali staviti u "karantin" kako ne bi zarazili ostale računare. Iako iz ove kompanije nisu potvrdili hakerski napad, priznali su da su 15. avgusta imali problema sa mrežom koji je nastao zbog virusa i da je njihova ekipa IT stručnjaka odmah reagovala tako da virus nije imao nikakav uticaj na svakodnevne operacije i naftna postrojenja nastavila su raditi bez problema.

Na New York Times-u kažu da su hakeri na internetu objavili podatke koji uključuju hakovane IP adrese Saudi Aramca i da bi to mogao biti dokaz da su zaista uspješno hakovali ovu kompaniju.

Trenutno nije poznato ko stoji iza ovih napada - spominje se čak da su oni finansirani od neke države (možda čak i Iran), a ekipa iz !Cutting Sword of Justice! najavila je nove velike napade na Saudi Aramco uz poruku ovoj kompaniji: !Nećete nas moći zaustaviti!. Kao razlog napada navodi se osveta zbog podrške koju vlada Saudijske Arabije pruža režimima na Bliskom Istoku i "sponzoroše ih sa naftom".

Rob Rachwald iz bezbjednosne kompanije Imperva rekao je da su se hakeri u tzv. haktivističkim napadima (dakle, u napadima sa kojima žele nešto poručiti, a ne ostvariti profit) do sada koristili DDoS metodama putem kojih bi privremeno onesposobili pristup internet stranicama i da nisu koristili malware.

Upravo zbog korišćenja malwarea on sumnja da bi ovaj hakerski napad mogao biti sponzorisan od neke države pa da nije riječ o haktivizmu i upozorava na velike opasnosti do kojih bi moglo doći ako bi i haktivisti u budućnosti počeli koristiti malware u svojim akcijama.

Na New Yorku Timesu kažu kako se Saudijska Arabija obvezala da će nadoknaditi nestašicu nafte koju bi mogle izazvati sankcije nametnute Iranu pa bi upravo to mogao biti razlog zbog kojeg je Teheran mogao finansirati hakerski napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.