IBM predstavio novi suprebrzi kompjuter

Objavjeno: 29.08.2012.
IBM predstavio novi suprebrzi kompjuter
IBM je predstavio novu liniju mejnfrejm kompjutera koji je kompanija nazvala najmoćnijim i tehnološki najnaprednijim do sada. Mejnfrejm server zEnterprise EC12 dizajniran je da klijentima omogući bezbjedno i brzo „češljanje” kroz masivne količine podataka, sastanaka i zaliha. IBM kaže da je mikroprocesor od 5,5 GHz najbrži čip na svijetu, 25 odsto brži od prethodnog modela. Mejnfrejm kompjutere koriste korporativne organizacije od banaka do lanaca restorana, a novi model može biti od pomoći i trgovcima na malo za online transakcije i analizu kupovnih navika klijenata. „Bez obzira da li se radi o transportu, rezervacijama ili nečemu drugom, sistem je napravljen tako da pomogne klijentima u ovoj eri novih transakcija”, kazao je Dag Braun, potpredsednik u marketingu IBM-a.

Na istraživanje i razvoj ovog kompjutera utrošeno je preko milijardu dolara, a čitav sistem je smješten na 18 lokacija; najviše servera nalazi se u Pokipsiju.

Novi kompjuter se reklamira kao jedan od najbezbjednijih sistema do sada napravljenih sa kriptogrfaskim koprocesorima otpornim na kvar.