Intel sprema superprocesor namijenjen računarstvu visokih performansi

Objavjeno: 03.04.2012.
Intel sprema superprocesor namijenjen računarstvu visokih performansi
Intel je nedavno saopštio da će investirati u razvoj novog superprocesora namijenjenog sistemima za računarstvo visokih performansi, što bi trebalo da poveća učešće kompanije u oblasti superračunarstva.
Budući superprocesor će koristiti tehnologiju za povezivanje InfiniBand, saopštili su predstavnici Intela. Radi se o tehnologiji koja u centrima za obradu podataka omogućava širokokpojasno povezivanje servera i jedinica za skladištenje podataka, a odlikuje je minimalno kašnjenje u prenosu podataka.

Predstavnici Intela nisu precizirali na koji način će novi superprocesor koristiti tehnologiju InfiniBand. Takođe, nisu pojasnili kako će se to rješenje uklopiti u aktuelnu seriju Intelovih rješenja za superkompjutere, koja su zasnovana na serverskom procesoru Xeon i koprocesoru sa višejezgarnom arhitekturom (Many Integrated Core, MIC).

Intelov najnoviji procesor Xeon E5 i 50-jezgarni MIC procesor, sa radnim imenom Knights Corner, upareni su u superkompjuteru Stampede, koji se trenutno gradi za potrebe Centra za napredno računarstvo na Univerzitetu Teksasa. Kada iduće godine bude pušten u rad, superkompjuter Stampede će biti sposoban da dostigne brzinu od 10 petaflopsa, odnosno hiljadu biliona ili deset na petnaesti, operacija u pokretnom zarezu u sekundi.

Planovi o razvoju novog superprocesora naslanjanju se na Intelovu najavu sa početka godine, kada je kompanija saopštila da će kupiti ogranak kompanije Qlogic koji se bavi tehnologijom InfiniBand. Ta kupovina bi trebalo da poveća propusnu moć u novim superračunarskim sistemima, kako bi ona pratila povećanje performansi procesora i servera. Sve to bi trebalo da pomogne da se Intel aktivno uključi u nadmetanje čiji je cilj da se do kraja ove decenije razvije sistem čija bi brzina bila 1000 petaflopsa, odnosno jedan eksaflops.