Mobilni telefon sa osobinama čovjeka: Kako će izgledati iPhone za pet godina

Objavjeno: 03.04.2012.
Mobilni telefon sa osobinama čovjeka: Kako će izgledati iPhone za pet godina
Japanski profesor Hiroshi Ishiguro sa Univerziteta u Osaki, nedavno je osmislio vrlo bizaran izum. Radi se o humanoidnom mobilnom telefonu, odnosno telefonu s osobinama čovjeka, prenosi nextnature.net. Iako je ljudska neverbalna komunikacija jedna od najučinkovitijih i najprirodnijih načina komunikacije, dosad nije odigrala apsolutno nikakvu ulogu na polju mobilne komunikacije. No, stvari će se možda uskoro znatno promijeniti.
Mobilni telefon u obliku čovjeka nazvan Elfoid, trebao bi svojim funkcijama nadomjestiti psihičku prisutnost osobe s kojom ste na liniji. Prototip sa pokrovom načinjenim od posebne vrste silikona zasad nije određen polom ni dobi pa je osobu s druge strane, navodno, lakše projicirati pored sebe.

Elfoid je opremljen posebnom kamerom i senzorima pa ćete ne samo moći vidjeti drugu osobu, nego i osjetiti njene kretnje. Ako je za vjerovati proizvođačima, Elfoid predstavlja budućnost pametnih mobitela, a njegovu potpuno opremljenu verziju u prodaji možemo očekivati kroz pet godina.