Očekuje se rast prodaje računara tokom 2024. godine, a evo šta će je poboljšati

Objavjeno: 05.12.2023.
Očekuje se rast prodaje računara tokom 2024. godine, a evo šta će je poboljšati

Analitička kompanija Canalys izveštava da će globalna isporuka PC uređaja dostići 267 miliona isporučenih primeraka tokom 2024. godine.

Prema navodima analitičke kompanije Canalys, isporuka računara doživeće preporod tokom sledeće godine, a na to će najviše uticati "AI PC" talas koji će početi već tokom januara 2024. i neće se zaustavljati do kraja godine.

Industrija računara je bila u procvatu tokom pandemije koronavirusa, kada su se unaprijed kreirani PC sistemi prodavali bez problema, ali kada se zdravstvena situacija u svetu smirila, tokom 2022. i 2023. godine zabeležen je pad isporuke računara.

Trenutno, kompletno PC tržište nije u najboljem stanju, ali se očekuje da će AI PC uređaji poboljšati prodaju računara za 8% tokom naredne godine, na ukupno 267 miliona uređaja.

"Uticaj veštačke inteligencije na industriju računara biće značajan, a vodeći dobavljači delova, proizvođača procesora i operativnih sistema će se fokusirati na isporuku novih modela veštačke inteligencije u 2024. Ove inicijative će povećati potražnju za ažurirabim PC uređajima, posebno u segmentu poslovanja", kažu iz Canalysa.

Očekuje se da će ukupan udIo isporuke PC uređaja sa AI mogućnostima iznositi oko 19% tokom 2024. godine. Ovo uključuje i Mac uređaje M serije, kao i nove proizvode iz Windows ekosistema.

Izvor: B92