Oni dominiraju na tržištu AI grafičkih karata

Objavjeno: 07.02.2024.
Oni dominiraju na tržištu AI grafičkih karata

NVIDIA navodno ima oko 90% tržišnog udela u AI GPU segmentu, sa 1,5 miliona do dva miliona AI GPU-ova koje će kompanija prodati samo tokom 2024. godine.

NVIDIA je navodno za sebe obezbijedila ogromnih 90% tržišnog udela u AI GPU segmentu, što će dovesti do toga da če konkurenciji kompanije u AI GPU prostoru biti potrebne godine pre nego što počnu da je sustižu.

Ogromna trka za dominaciju AI GPU-ova predviđa da će NVIDIA ove godine prodati 1,5 do 2 miliona AI GPU-ova, a analitičari iz kompanija Gartner i Moor Insights & Strategy se uključuju u diskusiju o tržišnom udjelu AI GPU-a. Izvršni direktor kompanije Moor Insights & Strategy Patrik Morhed je istakao: "Ono što NVIDIA radi jeste da pomaže u stvaranju tržišta i to stavlja konkurente u veoma tešku situaciju, jer dok ih oni sustignu, NVIDIA je već započela sledeću novu akciju".

Gartner analitičar Čirag Dekate kaže: "Softver nastavlja da bude NVIDIA-in strateški adut. Ova iskustva daju "ključ u ruke" NVIDIA-i da bude na čelu u kreiranju, kao i u usvajanju tehnologije"..

Ova predviđanja predstavljaju ogromno povećanje od tri puta u odnosu na isporuke AI GPU-ova u 2023. NVIDIA će nastaviti da isporučuje Hopper H100 AI GPU trenutne generacije, dok je poboljšani Hopper H200 veoma blizu.

Izvor: b92