Ovaj telefon stiže s pet godina garancije i 10 godina softverske podrške VIDEO

Objavjeno: 31.08.2023.
Ovaj telefon stiže s pet godina garancije i 10 godina softverske podrške VIDEO

Fairphone je juče predstavio novi telefon iz svoje ponude. U pitanju je telefon koji nosi naziv b92 i u najmanju ruku, radi se o zanimljivom uređaju.

Napravljen je od 70% recikliranog i sličnog materijala. Kompanija nudi i opciju da u kutiji u kojoj stiže stavite svoj stari telefon i pošaljete ga kompaniji koja će ga reciklirati za vas. Ovo je samo jedan od načina na koji kompanija obezbeđuje da su njeni proizvodi ekološki prihvatljivi.

Fairphone 5 je uređaj koji je namenjen za dugotrajnu upotrebu. Telefon stiže s pet godina garancije, a kompanija će ponuditi softversku podršku do 2031. godine (zagarantovano), dok će nakon toga pružiti još dvije godine nadogradnji. Telefon se isporučuje sa Androidom 13 i kompanija u budućnosti planira da na ovaj uređaj pošalje čak pet velikih Android nadogradnji.

Telefon je veoma lako popraviti, a sve što vam je potrebno jeste Phillips šrafciger. Postoji deset delova koje sami možete da zamenite bez odlaska u servis. Delove prodaju Fairphone i partneri. Oni uključuju novi OLED ekran, poleđinsku i prednju kameru, USB port i bateriju.

A sada da se osvrnemo na ostale specifikacije. Telefon poseduje OLED ekran dijagonale 6,46 inča, rezolucije 1224 x 2700 piksela. Stopa osvježavanja je 90Hz, a zaštićen je Gorilla Glass 5 zaštitom. Pri vrhu ekrana je selfie kamera od 50 MP. Radi se o Samsungovom JN1 senzoru sa podrškom za 4K video pri 30 fps.

Na poleđini telefon ima zanimljiv izrez u kojem su smeštena tri senzora kamere – glavni senzor od 50 MP (Sony IMX800) sa OIS podrškom, ultraširoki senzor sa vidnim poljem od 117 stepeni sa autofokusom, a treći je tzv. senzor vremena leta (Time of Flight Camera).

Fairphone 5 pokreće Qualcomm QCM 6490 čip, koji je veoma sličan Snapdragonu 778G. Dostupan je u jednoj memorijskoj konfiguraciji – 8/256 GB, a tu je i slot za microSD karticu. Telefon je dual-SIM sa jednim fizičkim slotom za SIM i jednim eSIM-om.

Baterija od 4200 mAh nalazi se ispod poklopca, a podržava brzo punjenje od 30W, koje će telefon za 20 minuta napuniti do 50 procenata. Telefon ima stereo zvučnike, skener otiska prsta na desnoj bočnoj strani i IP55 sertifikat.

Cena Fairphone 5 telefona je 699 evra, za jedinu verziju od 8/256 GB

Izvor: b92