Predstavljeni modeli Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

Objavjeno: 12.09.2023.
Predstavljeni modeli Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

Napredniji modeli u svakoj iPhone liniji nose prefiks Pro, a za ovogodišnje modele izvršni direktor Applea Tim Kuk kaže da su "najviše pro koje je kompanija kreirala do sada".

Za izradu iPhone 15 Pro modela Apple je koristio titanijum, što ih čini najlakšim Pro modelima ikada. Krase ih nove konturne ivice, kao i najtanji okviri oko ekrana ikada viđeni na iPhoneu.

Ekran je zaštićen najotpornijim staklom, koje štiti 6.1-inčni displej kod iPhone 15 Pro modela i 6,7-inčni displej kod iPhone 15 Pro Max modela. Displej je Super Retina XDR sa ProMotion, Extreme Dynamic Range poodrškom i always-on funkcijom.

Nova izmena u dizajnu je Action Button, koji mijenja dosadašnji svič za utišavanje. Podrazumevano, ovo je id alje prsten/svič za utišavanje, ali može da se predefiniše i pretvori u taster za pokretanje kamere, snimač glasa i druge funkcije.

Kada je u pitanju čipset, iPhone 15 Pro modele pokreće Bionic A17 procesor, a krasi ga izuzetan i mnogo brži GPU čip kreiran u 3nm procesu proizvodnje.

A17 Pro ima 6-jezgarni CPU sa dva jezgra za performanse, četiri efikasna jezgra i ubrzanim single-thread performansama i neuran engine-om. Čipset ima i AV1 video dekoder za striming servise.

Apple za iPhone 15 Pro kaže da je prvi iPhone sa podrškom za USB-C 10gbps brzine, što je 20 puta brže nego USB2.

Na polju kamera, tu je 48MP glavni senzor, sa F/1.78 otvorom blende, 100% Focus Pixelima, OIS podrškom druge generacije za prebacivanje između senzora. Tu su i 12MP 5x telefoto kamera i 12MP ultra širokougaioni senzor.

Nova iPhone 15 serija će se u pretprodaji naći od 15. septembra, a isporuka u slobodnu prodaju kreće od 22. septembra.

 

Apple iphone 15 pro max

 

Apple iPhone 15 Pro Max

Apple iphone 15 Pro max

Izvor: b92