Preklopni telefoni će moći prikazati aplikacije na oba ekrana istovremeno

Objavjeno: 11.11.2023.
Preklopni telefoni će moći prikazati aplikacije na oba ekrana istovremeno

Preklopni telefoni dobijaju proširenu podršku za režim dvostrukog prikaza u Androidu 14, a developeri već razvijaju veliki broj aplikacija.

 

Jedna od karakteristika koju imaju preklopni telefoni u obliku knjige, poput Samsung Galaxy Z Fold 5, je da imaju ekrane kako sa unutrašnje, tako i sa spoljne strane, ali uglavnom se može koristiti samo jedan ekran. Uskoro bi to moglo da se promijeni, uz proširenu podršku za režim dvostrukog prikaza za preklopne telefone u Android 14 OS-u.

Kada koristite uređaj poput Galaxy Z Fold 5, obično odlučujete koji ekran želite da koristite u datom trenutku. Postoje samo dva primjera gdje spoljni ekran i unutrašnji ekran mogu da se koriste istovremeno. Prvi je aplikacija za kameru, gdje se spoljni ekran može koristiti kao tražilo za selfije sa zadnjom kamerom, dok je unutrašnji ekran i dalje uključen. Drugi je Interpreter Mode kod Pixel Folda, koji je uveden prošlog mjeseca.

Kako izvještava Android Police, Google dodaje "eksperimentalne API-je za pristup zadnjem ekranu" Jetpack WindowManager bibliotekama. Ovo je već djelimično bilo prisutno u Androidu 13, ali u Android 14, Google posebno dodaje podršku za "režim dvostrukog prikaza", koji omogućava aplikaciji da prikaže sadržaj na oba ekrana istovremeno.

Ova nova opcija je trenutno dostupna svim developerima aplikacija, kao i svim proizvođačima Android uređaja, pa postoji potencijal za čestu upotrebu ove funkcionalnosti. Za šta bi se ona mogla sve koristiti, ostaje da se vidi.

Izvor: nezavisne