Sony PlayStation 5 Pro dobija bolji GPU, bržu memoriju

Objavjeno: 17.04.2024.
Sony PlayStation 5 Pro dobija bolji GPU, bržu memoriju

Prošlog mJeseca počele su da se pojavljuju glasine da stiže PlayStation 5 Pro, a novi izvJeštaji sada to potvrđuju.

Prema navodima, Sony već od developera zahtJeva da obezbIJede da njihove igre budu kompatibilne sa predstojećom PS5 Pro konzolom, ističući fokus na poboljšanom ray tracingu.

PS5 Pro navodno ima kodno ime Trinity, a pominje se da će imati moćniji GPU i nešto brži CPU mod od aktuelne konzole.

PromJene, koje donosi Pro konzola, trebalo bi da omoguće bolje mogućnosti renderovanja igara uz omogućen ray tracing, ili dostizanje viših rezolucija u određenim naslovima.

GPU će biti veći i koristiće bržu memoriju, a GPU renderovanje bi trebalo da bude za 45% brže nego na aktuelnim PS5 konzolama.

Procesor (CPU) će biti isti kao na aktuelnim PS5 modelima, ali će nuditi viši radni takt (3,85 GHz). To je oko 10% više nego kod standardne konzole čiji CPU takt iznosi 3,5 GHz.

Memorijski protok biće 576 GB/s kod Pro modela, u odnosu na 448 GB/s kod PS5 modela. Igre će moći da koriste dodatnih 1,2 GB od sistemske memorije, do ukupno 13,7 GB (naspram 12,5 GB kod PS5).

PS5 Pro konzola stiže sa prilagođenom arhitekturom za mašinsko učenje, podržava do 300 TOPS procesiranja, podržava do 4K rezoluciju, a Sony radi na implementiranju podrške za 8K.

Izvor: b92