Stiže po one sa "dosadnim" poslovima: Teslin Optimus robot pokazuje šta sve može VIDEO

Objavjeno: 02.10.2023.
Stiže po one sa "dosadnim" poslovima: Teslin Optimus robot pokazuje šta sve može VIDEO

Tesla je humanoidnog robota prvi put pokazala 2021, ali je tada malo ko mogao da nasluti dokle će dogurati u njegovom razvoju za samo dvije godine.

Teslin Optimus i dalje nije spreman za masovnu proizvodnju, ali izgleda verodostojno i čini se da je samo pitanje trenutka kada će do toga doći.

Novi video-snimak otkriva koliko je napredovao Teslin tim za robotiku, jer se vidi da Optimus prototip koji sortira predmete u dva ležišta, kao u skladištu ili fabrici, pa čak i da razvija veštine joge.

Snjiamk počinje tako što Optimus pokreće program samokalibracije na rukama i nogama, kako bi precizno zauzeu pozu koja mu treba za "rad".

Zatim, identifikuje i razlikuje zelene i plave blokove, i sortira ih. Robot čak pažljivo okreće jedan blok za 90 stepeni, da bi se uvjerio da stoji onako kako treba, prenosi Car Scoops. 

Kada završi svakodnevne poslove, Optimusu je dozvoljeno da se opusti uz jogu. Vidimo ga kako stoji na jednoj nozi i isteže ruke i noge. Ako ništa, prikazao je zavidnu ravnotežiu, pa smo bar sigurni da se neće saplesti i prosuti vrelu kafu u naše krilo ako nam jednog dana roboti budu bili batleri.

Do toga je još dug put, ali čini se da bi za posao prvo trebalo da se zabrinu radnici na fabričkim trakama ili sličnim repetitivnim poslovima, jer se ovaj tip mašina sve brže razvija.

Najnoviji video nadovezuje se na ranije objavljen u maju, gde se vide Optimusovi roboti kako polako hodaju, prepoznaju okruženje i obavljaju jednostavne zadatke.

Izvor: