Testirali smo: Bežične slušalice Huawei FreeBuds 3 + zašto ih uzeti

Objavjeno: 11.12.2019.
Testirali smo: Bežične slušalice Huawei FreeBuds 3 + zašto ih uzeti
Ono što je Apple AirPods u iPhone svijetu, to je Huawei FreeBuds 3 u Android svijetu. I to je jednostavno tako, pročitajte i zašto. Android korisnici više ne moraju da gledaju preko ograde u sjajne, bez obzira na sve, čak i na to šta ko od nas misli o Apple bežičnim slušalicama, jer sad i oni imaju vjerovatno najbolji pandan AirPods-u, a to su Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice.

Moramo priznati da su FreeBuds 3 sluške ukrale šou na IFA 2019 prezentaciji, na kojoj smo vidjeli čak i novi 5G Kirin 990 čipset. Jednostavno, one su bile i iznenađenje i djelovale su sjajno na papiru i što najvažnije, a sad možemo to i da potvrdimo - zvuk, koji isporučuju je odličan! Slušalicama se upravlja kroz klasičan Bluetooth meni telefona (tu je dostupno manje opcija) ili aplikacijom, koju savjetujemo da preuzmete, jer omogućava proširenu kontrolu potiskivanja buke i ažuriranje softvera. Aplikacija se zove AI Life i služi za pregled aktivnosti slušalica, stanja baterije, uključivanje potiskivanja buke i ažuriranja softvera, koja se vrše ručno ili automatski. Kroz aplikaciju je moguće definisati i kratke komande, kakve su kuckanje po lijevoj ili desnoj slušalici jednom ili dvaput za različite opcije reprodukcije ili uključivanje i isključivanje potiskivanja buke.

Za Huawei korisnike AI Life nalazi se u AppGallery prodavnici, a svi drugi korisnici Android telefona preuzimaju je iz Google Play prodavnice.

Nakon uspješnog povezivanja sa telefonom slušalice će se oglasiti kratkim zvučnim obavještenjem kad ih ubacite u uši. Ne brinite - slušalice ne ispadaju iz uveta ma koliko mlatili ili tresli glavom, a nije da nismo pokušali tako da ih izbacimo. Jedina varijanta da ih izgubite jeste da vam ispadnu iz ruku dok ih stavljate ili skidate ili da vam ih neko namjerno iščupa iz uveta, dok slušate muziku.

Naravno, slušalice služe za slušanje muzike i razgovore, pa ćemo se sad posvetiti upravo tom dijelu.

Interferencija je posebno smanjena, a potiskivanje buke se vrši od momenta kad se slušalice izvade iz kolijevke, dok se ne vrate u nju. Potiskivanje buke je, ponovićemo aktivno i to omogućava da se slušalicama upravlja u pravcu buke. Otvorite aplikaciju, idite do opcije za potiskivanje buke i odredite joj pravac, kako bi je slušalice otklonile efikasnije (podržano je otklanjanje buke do 15 decibela). Huawei je patentirao i izgradio i novi tip mikrofona za obije slušalice, koji otklanjaju buku vjetra prilikom razgovora i slušanja muzike. Sistem Mic Duct omogućava zaštitu mikrofona tako da vjetar ne prodire u njih gotovo nikad. Kristalno čist zvuk biće čak i prilikom vožnje biciklom, do brzine od oko 20 kilometara na čas. Mi smo slušalice testirali tokom mjesec i po dana na relaciji Novi Sad-Beograd svakodnevno - autobusom, nekoliko puta u avionu, tokom vožnje čamcem na rijeci, ali i tokom šetnje gradom i slično. Kvalitet zvuka je odličan, basovi taman jaki koliko treba, visoki tonovi ne nerviraju, glas razumljiv, instrumentalna muzika reprodukovana tako da se čuje svaki instrument, a probijanje nismo čuli nikad za vrijeme testiranja. Jačina zvuka je odlična, uz pouzdano ukidanje buke i dobru autonomiju. Recimo, trajanje baterije je dovoljno za prevoz od Novog Sada do Beograda, pa do posla i nazad i povratak u Novi Sad, što prevazilazi deklarisanu autonomiju od četiri sata. Sa isključenom opcijom izolovanja od buke autonomija je duža, ali vjerujte nam - u današnjim autobusima na tako nešto se vrlo brzo naviknete ;) Takođe, kolijevka je dovoljna za četiri punjenja baterije, što vam ostavlja autonomiju dovoljnu za čitav jedan dan.

Punjenje slušalica se vrši brzo i za samo desetak minuta u kolijevci dobićete makar pola deklarisane autonomije. Takođe, slušalice i kolevka se od potpuno praznih napune skroz za samo 55 minuta, što je više, nego dvostruko brže u odnosu na Apple AirPods. Što se punjenja tiče, FreeBuds 3 pune se bežično ili putem USB Type-C kablom. Iako se u paketu isporučuje kabl, slobodno koristite punjač od svog Android telefona, pošto je ulaz isti. Na slušalicama nema lampica, ali su one na kolevci spolja i iznutra, pa ćete znati kad se pune slušalice, koliko je baterije u njima preostalo ili u kolevci, a sluške će vas zvučnim signalom upozoriti da je baterija na izdisaju, dok se nalaze u vašim ušima. Po cijeni od 24.999 RSD, odnosno oko 210 evra, Huawei FreeBuds 3 slušalice se nameću za preporuku same po sebi. Da, cijena nije niska, ali je konkurentna u odnosu na druge opcije na tržištu, kvalitet izrade i zvuka. Uz to, FreeBuds 3 imaju potiskivanje buke, autonomija je sjajna, opcije povezivanja bez kompromisa i već su dostupne i kod nas i u regionu u prodaji.

Huawei FreeBuds 3 slušalice možete da povežete čak i sa Huawei Watch GT 2 satom i slušate muziku gdje god poželite čak i bez mobilnog telefona, jer Watch GT 2 ima sopstvenu memoriju za do 500 pesama.

Jedina zamjerka, koju imamo na slušalice je fizičke prirode - nije svako uvo za njih, odnosno savjet za kraj: zamolite prodavce da vam dopuste da ih isprobate prije kupovine, jer je prvi kontakt slušalica s uvetom dovoljan da shvatite da li su to sluške za vas ili nisu. Izvor:Mondo