TSMC počinje sa proizvodnjom čipova za iPhone 16 seriju

Objavjeno: 20.10.2023.
TSMC počinje sa proizvodnjom čipova za iPhone 16 seriju

Nedugo nakon predstavljanja iPhone 15 serije, kompanija Apple već se aktivno priprema za sljedeću generaciju telefona. Nedavno su zatražili od svog glavnog dobavljača čipova, TSMC-a, da započne masovnu proizvodnju drugog seta 3 nm čipova pod nazivom N3E. Prema neformalnim izvorima, očekuje se da će ovi čipovi biti implementirani u sve modele iPhone 16 serije koji će biti dostupni iduće godine.

S obzirom na to da se radi o drugoj generaciji 3 nm čipova, prelazak na N3E proizvodni proces se očekuje da neće biti tako zahtjevan (ili skup) kao što je to bio slučaj s proizvodnjom prve generacije 3 nm čipova (N3B). Glavni fokus proizvodnje ovih čipova biće usmjeren na poboljšanje kvalitete, povećanje procenta ispravnosti čipova te povećanje performansi uz smanjenu potrošnju energije. TSMC je već započeo proizvodnju N3E čipova u velikim količinama.

U prethodnom periodu, Apple je bio praktično jedini kupac prve generacije 3 nm čipova, s obzirom na to da su rezervirali gotovo 90 posto kapaciteta TSMC-ove proizvodnje. Planirajuće da tijekom ove godine zauzmu sve kapacitete proizvodnje N3E čipova.

TSMC predviđa da će ove godine proizvodnja 3 nm čipova činiti između 4 i 6 posto njihove ukupne proizvodnje. Sljedeće godine planira se prelazak na N3P verziju čipova, koja će rezultirati ubrzanjem od 5 posto u odnosu na N3E tehnologiju, uz smanjenje potrošnje energije od 5 do 10 posto. Iz kompanije najavljuju da će se gustoća elemenata u ovim čipovima povećati za 1.04 puta.

Svi modeli iPhone 16 bit će opremljeni A18 čipovima. Budući da iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju A16 Bionic čipove, očekuje se značajan napredak u performansama modela iPhone 16 i iPhone 16 Plus s dolaskom A18 varijante.

Izvor: it-mixer